Kvalitetsarbete med bristningar tilldelas Bästa förflyttning

Den 23 augusti 2023 tilldelades Karin Hagberg och Stina Liljeberg, barnmorskor på förlossningsavdelningen, utmärkelsen Bästa förflyttning för sitt systematiska kvalitetsarbete med bristningar.

Karin Hagberg och Stina Liljeberg tilldelades idag sjukhusdirektörens utmärkelse Bästa förflyttning då det systematiska kvalitetsarbete de utfört bidragit till sjukhusets förflyttning Arbeta datadrivet med kvalitet. Utmärkelsen delades ut på förlossningsavdelningen och firades med tårta och diplomöverräckning.

 - Det är alltid en ära att få dela ut den här utmärkelsen och eftersom jag är obstetriker känns det extra roligt att få vara just här, säger Marianne Rooijen, sjukhusdirektör. Arbetet ni gör innebär dels att vi fångar upp kvinnor med bristningsbesvär på ett annat sätt än tidigare, dels att vi förbättrar kvaliteten på vården genom att vi kan följa upp och utvärdera och dels att vi kan använda lärdomarna för att sprida kunskap och utbilda. Allt detta utifrån egen data. Det här är ett väldigt fint exempel på ett arbete som bidragit till sjukhusets förflyttning mot att arbeta datadrivet med kvalitet.

aa.png

Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör, Stina Liljeberg, barnmorska, och Karin Hagberg, barmorska.

2019 blev Akademiska sjukhuset pionjärer genom att börja registrera även grad två-bristningar vid förlossning i Bristningsregistret, som tidigare bara inkluderat bristningar av grad tre och fyra. Bristningar av grad två kan orsaka stora besvär och tack vare den nya registreringen kan även dessa kvinnor fångas upp för att säkerställa att de får den uppföljning och hjälp som krävs.

- När kvinnorna behövde återbesök till läkare på grund av sina besvär upptäckte vi att det var mycket långa väntetider. Det resulterade i att vi startade bristningsmottagningen. Hit kan kvinnor med besvär från bristning komma för en första bedömning. Mindre ingrepp kan behandlas omedelbart och vi kan även remittera vidare till läkare vid behov. Vi ser att det finns ett stort behov hos kvinnor med besvär att bli tagna på allvar, bli lyssnade på och att de inte behöver vänta i månader för att få en bedömning. Utvärdering av mottagningen visar att kvinnorna som kommer till mottagningen är mycket nöjda, berättar Karin Hagberg.

 

MicrosoftTeams-image (36).png

De kvinnor som via Bristningsregistret anger att de har besvär kontaktas av Karin och Stina på bristningsmottagningen. En plan görs kring kvinnans besvär, som kan inkludera allt ifrån egenvårdsbehandling, återbesök till barnmorska, kontakt med fysioterapeut, inkontinensutredning och återbesök till läkare. Det här gör att kvinnan får hjälp med att komma till rätt vårdinstans, vilket annars kan vara svårt.

- Förutom att vi fångar upp kvinnor med besvär så ger registreringen möjlighet till jämförelser mellan kliniker och underlag till forskning. Arbetssättet gör att feedback kan ges till exempel till den som suturerat en bristning där kvinnan har kvarstående besvär. Det här gör att vården kvalitetssäkras och att vi kan utveckla vår kompetens gällande diagnostik och suturering, berättar Stina Liljeberg.

abb.png

Arbetet har lett till att brister som fanns i vårdkedjan kunde identifieras, ett flödesschema i DocPlus publicerades och ett vårdprogram för förlossningsbristningar utformades. Sedan 2019 har detta höjt kompentensen hos barnmorskor, läkare och fysioterapeuter i Uppsala.

- Att få den här utmärkelsen är överväldigade - det var inte något vi förväntat oss. Det är såklart roligt att få uppskattning för det man gjort. När man hör en sammanfattning av allt slås vi av hur mycket det är vi ändå gjort, och att arbetet faktiskt lett till en förbättring för kvinnan, berättar Karin och Stina.

MicrosoftTeams-image (34).png