Innovativt angiosamarbete utsågs till Bästa förflyttning
Idag tilldelades angioteamet på kirurgavdelning 70 E, Helén Hådell, specialistsjuksköterska och David Lindström, medicinskt ansvarig läkare, sjukhusdirektörens utmärkelse Bästa förflyttning för sitt projekt Angiosal i egen regi.
Sjukhusets väntetider för patienter med kritisk ischemi (benartärsjukdom) har under lång tid varit långt över de två veckor som vanligen är normal prioritet för att undvika amputation. Väntetiderna har dels berott på att dessa patienter ofta blivit strukna med anledning av vårdplatsbrist, dels på bristen på anestesi- och operationssjuksköterskor.
Under 2022 startade ett nytt projekt där sjuksköterskor och undersköterskor från kirurgavdelning 70 E utbildades för att vara assistenter till angiografier och PTA/stent i lokalbedövning. Ansvarig för utbildningen var specialistsjuksköterska Helén Hådell. Efter utbildning i strålsäkerhet, sterilteknik, operationsteknik kunde verksamheten starta under våren 2022 för att sedan öka i volym under hösten 2022.
- Avdelningspersonalen har fått lära sig att använda tekniskt avancerad utrustning och att arbeta på en operationsavdelning med allt vad det innebär – att tänka och arbeta sterilt bland annat. Men vi här på operation har också fått lära oss en del. Avdelningspersonalen har en enorm kunskap och ett omvårdnadstänk som inkluderar hela vårdkedjan. Det här är en utveckling för verksamheten generellt och jag är superstolt över vårt arbete, säger Helén Hådell, specialistsjuksköterska och ansvarig för utbildningen av angioteamet på kirurgavdelning 70 E.
Resultatet av projektet är att volymen angio/PTA har fördubblats och väntetiden för patienterna har halverats. Ungefär 75% av ingreppen har dessutom kunnat göras i formen av dagkirurgi. Vårdplatserna frigörs därmed till andra patienter som behöver dem bättre.
Det framgångsrika projektet tilldelades idag sjukhusdirektörens utmärkelse Bästa förflyttning eftersom det bidragit till sjukhusets förflyttningar Öka antalet tillgängliga vårdplatser och Utföra mer högspecialiserad vård. Ett diplom överräcktes till projektgruppen och hela avdelningen bjöds på tårta.
- Jag vill tacka angioteamet som har visat mod genom att våga sig in på operation och alla på operationssidan för att de visat mod genom att våga prova nya samarbetsformer, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör.
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör, överlämnar diplomet till angioteamet på kirurgavdelning 70 E.
- Att vara del av det här projektet har varit en personlig utveckling, men jag ser också att det finns många vinster för vår avdelning. Nu när jag vet vad som händer på operationssalen kan jag göra ett bättre jobb på avdelningen. Ofta träffar man samma patient på avdelningen, operationssalen och på mottagningen, så det här innebär en bättre kontinuitet. Och personalen på operation i ingång 100/101 har varit så välkomnande! säger Fannie Blomqvist, sjuksköterska på kirurgavdelning 70 E.
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör, Lili Lindner, specialistsjuksköterska, Fannie Blomqvist, sjuksköterska, Susanna Sjögren-Olarsbo, undersköterska, Anna Wahlstedt, undersköterska, Helén Hådell, specialistsjuksköterska, Jolanta Jozwiak, sjuksköterska och Barbara Nöjd, sjuksköteska.
- En positiv bieffekt med projektet är personalen från avdelningen verkar ha kul på operation och trivas med sina nya arbetsuppgifter, säger David Lindström, medicinskt ledningsansvarig läkare.