Om Gränbyprojektet

Tidigare utvecklingsprojekt har visat att många cancerpatienter uppskattar den goda vården de får på sjukhuset men inte "den sjuka" sjukhusmiljön.
Den fysiska tillgängligheten, i form av exempelvis restid och parkeringsmöjligheter är också viktiga aspekter som många patienter lyfter och att detta skulle kunna förbättras på Akademiska sjukhuset. Vi ser också att antalet cancerpatienter ökar för varje år och även om fler sjuksköterskor har anställts räcker inte de fysiska platserna till på sjukhuset.
Det här är bakgrunden till att Gränbyprojektet inleddes under hösten 2023 i syfte att utveckla och göra cancervården mer tillgänglig i Region Uppsala.
Blod-och tumörsjukdomars behandlingsmottagning i Gränbystadens köpcentrum öppnade den 17 januari 2024. Här ges några av de onkologiska och hematologiska behandlingar som patienterna annars får på sjukhuset.
Syftet med Gränbyprojektet har varit att:
- Erbjuda en tillgänglig, personcentrerad sjukhusvård till ett ökande antal cancerpatienter.
- Erbjuda fler patienter möjlighet att delta i kliniska studier.
- Skapa en attraktiv arbetsplats och karriärmöjligheter för vårdpersonalen.
De huvudsakliga delarna som ingått i Gränbyprojektet:
- Utvärdera patienters upplevelse av att få behandling i Gränby.
- Utvärdera vårdpersonalens upplevelser av att arbeta på en mottagning utanför sjukhuset.
- Öka patienters och vårdpersonalens användning av 1177.
- Utbilda patienter att kunna ta vissa subkutana injektioner i hemmet.
- Utföra en hälsoekonomisk analys för att kunna jämföra vård på sjukhus med behandlingsmottagning utanför sjukhus.
- Undersöka patienters upplevelse av att få gratis gruppträning med andra cancerpatienter på ett gym i Gränby.
- Genomföra olika kommunikationsinsatser och möten om Gränbyprojektet så som denna webbsida, filmer, seminarium, möten och rapport.
Utvecklingsprojekt i samverkan enligt LIF
Utvecklingen av cancervården behöver accelereras för att ta hand om det ökande patientantalet. Förutsättningarna är olika för landets regioner och det finns inget färdigt koncept för hur den framtida cancervården ska se ut.
I linje med ett av Akademiska sjukhusets uppdrag, att samverka med industrin, ingick verksamhetsområdet för blod- och tumörsjukdomar ett samarbete med Adxto Care, Beigene, Bristol Myers Squibb och Pfizer under hösten 2023.
I Gränbyprojektet har samarbetet reglerats genom olika avtal, där Akademiska sjukhuset ingick i ett tvåpartsavtal med Adxto Care och gav dem i uppdrag att bistå Akademiska sjukhuset med projektledning samt förhandlingar och avtalsskrivning med läkemedelsbolagen. Mellan Akademiska sjukhuset, Adxto Care och respektive läkemedelsbolag har det sedan skrivits trepartsavtal om samarbete i utvecklingsprojektet Gränbyprojektet.
Avtalen är noga utformade för att följa läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER) som anger riktlinjer för informationsdelning och samverkan mellan vård och läkemedelsbolag. Ett utvecklingsprojekt får enligt LER-regler pågå i ett år och får inte utgöras av ordinarie vård.
I avtalen är det specificerat att läkemedelsbolagen inte har något inflytande över de behandlingar som ges vare sig på sjukhuset eller på behandlingsmottagningen i Gränby. Läkemedelsbolagen har heller inte inflytande över vilka patienter som väljs ut att få behandling i Gränby. Samtliga avtal finns publicerade i LIF:s samarbetsdatabas.
En projektgrupp med representanter från Akademiska sjukhuset, Adxto Care samt Beigene, Bristol Myers Squibb och Pfizer, har hållit veckovisa projektgruppsmöten och tillsammans drivit projektet framåt. Arbetet i projektgruppen har präglats av transparens och öppenhet, vilket bidragit till projektets effektiva framdrift.
Genom samarbetet har nya idéer och arbetssätt kunnat undersökas och provas. Idéer och arbetssätt som inte hade kunnat genomföras av någon av aktörerna på egen hand.