Hälsoekonomiska resultat

Inom Gränbyprojektet har olika typer av värden och kostnader kopplade till patient, personal, betalare och samhället i stort analyserats.
Beräkningar visar att det är kostnadseffektivt att ge behandling i Gränby jämfört med på sjukhuset. Det är billigare per behandling i Gränby jämfört med på sjukhuset. Det tar dessutom mindre tid för patienterna att få sin behandling i Gränby jämfört med på sjukhuset. Personalomsättningen har också minskat sedan behandlingsmottagningen i Gränby öppnade.
Här hittar du korta sammanfattningar av några av de hälsoekonomiska analyserna. Samtliga hälsoekonomiska resultat och beräkningar finns i rapporten om Gränbyprojektet.
Den hälsoekonomiska analysplanen som finns i rapporten om Gränbyprojektet har tagits fram av Martina Aldvén, hälsoekonom på Pfizer. Tillsammans med Karoline Wallace, hälsoekonom på uppdrag av Bristol Myers Squibb, har de utfört de hälsoekonomiska beräkningarna. Professor Kristian Bolin från Göteborgs universitet har anlitats för att ge synpunkter på analysplanen samt det färdiga resultatet.
Den hälsoekonomiska utvärderingen i Gränbyprojektet kan förhoppningsvis bidra till underlag för fler initiativ där vård flyttas utanför sjukhusets väggar.
Sammanfattningar av de hälsoekonomiska analyserna
Kostnaden per behandling cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset
Beräkningar har gjorts för att ta reda på ifall det är kostnadseffektivt att ge cancerbehandling i Gränby.
Störst skillnad i kostnader är lokalkostnaderna där behandlingsmottagningen i Gränby givit en 67 procentig sänkning jämfört med sjukhuset. Månadskostnad för lokalen i Gränby är 67 092 kronor och uppskattad lokalkostnad för hematologmottagningen och onkologiska behandlingsavdelningen på sjukhuset är 976 563 kronor per månad.
Kostnader för sjukskötersketid är lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset. Transportkostnader för material och läkemedel till Gränby varierar månad för månad men beräkningar visar ett genomsnitt på 3770 kronor per månad.
Totalt sett är kostnaden per behandling cirka 50 procent lägre på behandlingsmottagningen jämfört med kostnaden per behandling på sjukhuset.
Ökat antal patienter i kliniska studier samt utomlänspatienter
Ett av målen i Gränbyprojektet var att frigöra resurser på onkologiska behandlingsavdelningen och hematologmottagningen på Akademiska sjukhuset för att på sikt kunna möta framtidens behov av cancervård.
Kortsiktigt fanns förhoppningar att öppnandet av behandlingsmottagningen i Gränby skulle möjliggöra mer högspecialiserad vård samt att kunna ta emot fler studiepatienter och utomlänspatienter.
Sedan behandlingsmottagningen i Gränby öppnade har antalet patienter i kliniska studier samt utomlänspatienter ökat. En tänkbar förklaring kan vara att ett rum inne på onkologiska behandlingsavdelningen kunde användas för patienter i kliniska studier i samband med att behandlingsmottagningen i Gränby öppnade.
Antal patienter i kliniska studier:
År 2022: 184 patienter
År 2023: 153 patienter
År 2024: 221 patienter
Antal utomlänspatienter:
År 2022: 565 patienter
År 2023 1093 patienter
År 2024: 1119 patienter
Ingen personalomsättning sedan behandlingsmottagningen i Gränby öppnade
Med personalomsättning menas i vilken omfattning som personal byts ut. Ju högre personalomsättning desto större kostnad. Sedan behandlingsmottagningen i Gränby öppnade har ingen sjuksköterska slutat på Blod- och tumörsjukdomar, det finns därför ingen kostnad för det under 2024.
Kostnad för personalomsättning på Blod- och tumörsjukdomar:
År 2022 (januari-oktober): 1 856 808 kronor
År 2023 (januari-oktober): 928 404 kronor
År 2024 (januari-oktober): 0 kronor
Antalet ansökningar har nästan fördubblats
Sedan behandlingsmottagningen i Gränby öppnade år 2024 har antalet sökande per tjänst nästan fördubblats totalt sett på onkologiska behandlingsavdelningen och hematologmottagningen.
- Under 2023 inkluderades information om möjligheten att arbeta i Gränby i platsannonser för hematologmottagningen. Mellan år 2022 och 2023 ökade antalet sökande per tjänst på hematologmottagningen från 2 till 7,6.
- På onkologiska behandlingsavdelningen har år 2022 och 2024 haft samma antal sökande (9 sökande) medan år 2023 enbart hade en sökande.
Ökad produktivitet sedan behandlingsmottagningen i Gränby öppnade
År 2040 beräknar det finnas dubbelt så många cancerpatienter i Sverige jämfört med idag. Det kräver ytterligare resurser och högre produktivitet för att möta framtidens behov av cancervård.
- Från 2022 till 2023 ökade antalet behandlingar på Akademiska sjukhuset med cirka 14 procent.
- Från 2023 till 2024 ökade antalet behandlingar på Akademiska sjukhuset med cirka tio procent.
- Produktiviteten har ökat och prognosen är att behandlingsmottagningen i Gränby ska kunna ta emot ännu fler patienter. Antalet behandlingar har ökat successivt sedan öppnandet av mottagningen i januari 2024.
Behandlingen tar kortare tid för patienterna
Under två veckor genomfördes mätningar som inkluderade ankomsttid, bokad tid, tidpunkt patienten sattes i stolen (behandlingsstart) och när patienten lämnade stolen (behandlingsavslut). Resultatet visar att i genomsnitt var behandlingstiden cirka sex minuter kortare i Gränby i jämförelse mot sjukhuset. Tänkbara förklaringar till den kortare behandlingstiden kan vara att det är färre störningsmoment i Gränby, exempelvis telefonsamtal eller där patienter eller kollegor behöver hjälp.
Den totala genomsnittliga tidsåtgången för patienten på mottagningen i Gränby, inklusive väntetid och behandlingstid var cirka 13 minuter kortare i Gränby i jämförelse mot på sjukhuset.