Samverkan ATMP-centrum

Samverkan sker på regional, nationell och internationell nivå.

Utöver lokalt och regionalt arbete för att stärka Uppsalaregionens arbete med ATMP sker även omfattande arbete nationellt i samarbete med samtliga universitetssjukhus och universitet, samt genom ett flertal nationella initiativ (se några exempel nedan). Samarbete sker även med internationella aktörer.

Nationella initiativ

ATMP Sweden

ATMP Sweden är en kommunikations- och kompetensplattform för det svenska ekosystemet inom ATMP. Plattformen förvaltas inom föreningen ATMP Sweden, en non-profitorganisation grundad 2023 där ATMP-centrum Uppsala är medlem.

ATMP2030

ATMP2030 är en visionsdriven innovationsmiljö finansierad av Vinnova med målsättning att Sverige ska vara ledande inom ATMP år 2030. Projektet har tagit fram många värdefulla resurser som finns tillgängliga på ATMP Swedens hemsida. Akademiska sjukhuset deltar som partner och är representerade i innovationsmiljöns kärnteam.

CAMP

CAMP är ett Vinnova-finansierat projekt fokuserat på den forskning och teknologi som behövs för att ta ATMP-läkemedel från labbet till kliniken, däribland bioprocessing, GMP-produktion och logistik.

Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset är båda partners i CAMP.

Pågående projekt i Uppsala inom CAMP:

Nationella samordningsfunktionen för ATMP

Swecarnet

Swecarnet är ett nätverk där representanter från akademi, sjukvård och industri inom CAR T cellsfältet samarbetar kring tillgängliggörande av CAR T cellsprodukter. Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset är partners.