Obligatorisk registrering av klinisk studie

Alla kliniska studier som kräver etikgodkännade och där Akademiska sjukhuset/Region Uppsala är ansökande eller medverkande forskningshuvudman ska registreras i sjukhusets projektdatabas (researchweb).

I forskningsadministrationssystemet Researchweb sker registreringen (researchweb) via digitalt formulär. Ansvarig forskare fyller i den relevanta informationen i ett digitalt formulär för att därefter dirigeras till nästa steg och ombeds att signera med bank id. Detta gör det möjligt att verifiera identitet på ett säkert sätt och bekräftar att informationen är korrekt.

När ansvarig forskare signerat med bank id, skickas det signerade formuläret automatiskt vidare till verksamhetschef som godkänner att studien får genomföras på aktuellt verksamhetsområde. Som ett sista steg skickas det signerade formuläret till forsknings- och utbildningsdirektören för ett slutgiltigt godkännande.

En av delarna som forsknings- och utbildningsdirektören ser över innan godkännande är att Region Uppsala/Akademiska sjukhuset är ansökande alternativt står med som medverkande forskningshuvudman i studien. Om det inte är angivet krävs en tilläggsansökan hos Etikprövningsmyndigheten/CTIS innan studiens registrering kan godkännas och studien får starta.

När studien är godkänd av forsknings- och utbildningsdirektören så får ansvarig forskare ett mejl som bekräftar registrering och att studien kan starta inklusion och datainsamling, under förutsättning att aktuella avtal, myndighetstillstånd och lokala tillstånd/överenskommelser finns på plats.

System och uppdatering av data

Research web CRIS (Current Research Information System)

Researchweb (Minso Solutions AB) är ett forskningsadministrationssystem som består av ett ansökningssystem och en projektdatabas (researchweb).

Region Uppsalas förvaltningar använder sig idag av Researchweb CRIS projektdatabas för insamling och uppdatering av data. Systemet används också till forskningsansökan och framtagande av forskningsbokslut till Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Målet är att uppdatering av data sker två gånger per år. Uppdateringen registreras i projektdatabasen genom verksamhetsnära systemadministratörer. Behörighet och utbildning administreras via Enheten för forskningsstöd (EFS). För att säkerställa hög relevans och kvalitet på data och insamlingsprocess finns ett sjukhusövergripande nätverk som kontinuerligt arbetar med utveckling och förvaltning.

Publicering av registrerade data

Vår statistik ger oss möjlighet att visa forskningsaktiviteten på Akademiska sjukhuset, vilket är av betydelse både för att stärka vårt eget varumärke och den övergripande forskningsmiljön i Sverige.

Genom att synliggöra vår forskningsaktivitet bidrar vi till att främja öppenhet, effektiv resursanvändning, etiskt ansvar och vetenskaplig integritet inom vår verksamhet och i forskningssamhället som helhet.

Information om registrerade pågående studier exporteras till Kliniska studier Sverige (KSS) en gång per år. Där sammanställs datan till en gemensam rapport för sjukvårdsregion Mellansverige. Dessutom är datan sökbar i KSS interaktiva projektdatabas.