Exempel på våra kliniska studier

Vi arbetar kontinuerligt med ett nära samarbete mellan grundforskare och kliniska forskare för att förbättra förståelsen av cancer och för att utveckla nya bättre diagnostiska metoder och cancerbehandlingar. Eftersom vi har ett mycket omfattande utbud av spjutspetsforsknings-infrastruktur har våra forskargrupper goda förutsättningar att bedriva högkvalitativ cancerforskning.

Under 2023 bedrev 65 forskargrupper studier om cancer. Av dessa arbetade 26 huvudsakligen med klinisk forskning och translationell forskning, medan 39 var mer inriktade på translationell och grundforskning. Mer än 170 kliniska studier pågick vid UCCC och vi säkrade nästan 250 miljoner kronor i extern finansiering för cancerforskning.

Under de senaste två åren har 650 vetenskapliga artiklar publicerats och 2023 installerades sju nya professorer inom cancerforskning.

ATMP-studier

Den kliniska användningen av immunterapi och celltransplantation är en stark tradition för Uppsala, till exempel (utöver HSCT); ö-cellstransplantation, celltransplantation vid diabetes och autolog blodtransplantation för behandling av multipel skleros (MS) som, även om de inte klassificeras som ATMP, innebär en etablerad historia inom klinisk implementering och innovation av cellulära terapier. Sjukhuset behandlar också patienter med autologa keratinocyter, en ATMP produkt som för närvarande omfattas av sjukhusundantaget, med mandat för nationell högspecialiserad vård (NHV) av patienter med svåra brännskador (sedan 2010).

Vid verksamhetsområdet för blod- och tumörsjukdomar (BoT) har vi rutiner för och erfarenhet av att hantera inte bara CAR T-celler, men också onkolytiska virus och andra vektorbaserade genterapier. Den första kliniska prövningen i Europa där patienter behandlades med CAR T-cellsterapi genomfördes vid Uppsala Akademiska sjukhuset 2014 - en akademisk klinisk prövning där Uppsala universitet var sponsor, med kliniskt stöd av Enheten för klinisk forskning och utveckling (KFUE) vid BoT.  Totalt har minst 21 kliniska prövningar med ATMP-produkter initierats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala (akademiska och industriinitierade), varav 12 pågick vid årsskiftet 2023/2024.

Affibody-projektet

Affibody-projektet är ett långsiktigt utvecklingsprojekt som drivs tillsammans av verksamhetsområdena Blod- och tumörsjukdomar och Bild- och funktionsmedicin och omfattar hittills fyra kliniska studier som syftar till att kartlägga HER2-receptorer i bröstcancer med hjälp av PET-skanning. Cirka 75 patienter har undersökts med denna nya unika metod. År 2023 slutfördes fas 2-studien har nu publicerats.

I studien kunde vi visa att metoden för HER2-PET-metoden med Affibody är bättre än konventionella biopsier när det gäller att förutsäga förutsäga behandlingssvar på anti-HER2-terapi. Detta är ett viktigt steg för precisionsmedicinsk behandling av tumörer och kan också innebära möjligheter för riktad behandling med affibody-molekyler som transportprotein i nästa steg.

Logotyper som beskriver as, uu och rcc