Ryggforskning i världsklass

Samtliga specialistläkare på ryggsektionen har forskarutbildning och vi driver flera internationellt uppmärksammade projekt. Vi tar gärna emot studenter som är intresserade av forskning kring ryggens sjukdomar, till exempel i form av projektarbete inom läkarprogrammet. Här är en presentation av några av våra pågående projekt och kontaktpersoner.

Inom forskargruppen arbetar vi med studier av sjukdomar och skador i hela ryggen. Vi är ansvariga för flera randomiserade studier inom spinal stenos i halsrygg och ländrygg, kotpelarskador och deformiteter. Vi utför både kliniska och transnationella studier. Metoder vi använder sträcker sig från kliniska randomiserade studier och registerstudier till studier av genetik och biokemiska förändringar vid ryggsjukdomar. 

Registerbaserad forskning

Observationsstudier med olika register som bas. Till exempel det nationella ryggregistret Swespine, frakturregistret och patientregistret.

Randomiserade kontrollerade studier

Flera randomiserade studier pågår, där en behandlingsform jämförs med en annan. Nedan följer några exempel på pågående studier som leds från ryggsektionen vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet är följande.   

  • Uppsten: Kirurgi är bättre än träning vid spinal stenos i ländryggen.  
  • Sunburst:  Studie om kirurgi är bättre än icke-kirurgi vid kotpelarskada.
  • Svenska Spinal Stenosstudien: Lumbal spinal stenos är en av de vanligaste indikationerna för ryggkirurgi världen över. De två huvudsakliga operationsmetoderna är dekompression med nervfriläggning enbart respektive dekompression kombinerat med fusion (steloperation). Vi undersöker vilken av dessa operationsmetoder som ger bäst resultat på två års sikt.
  • MyRanc: Om en viss typ av kirurgi är bättre än en annan studeras vid spinal stenos i halsryggen.
  • MISCOS: Om en viss typ av kirurgi är bättre än en annan vid skolios.
  • SOFT: Undersöker användning av halskrage vid fraktur i halsryggen fungerar eller inte.
  • PRISCOPRO: Studerar om en viss typ av korsett vid skolios är bättre än en annan.
  • SIFSO: Undersöker om stabilisering av bäckenleden vid smärta är bättre än en låtsasoperation (sham).
  • FUN / SHAM: någon effekt på segmentell rörelsesmärtan jämfört med behandling av kirurgi, jämfört med en låtsasoperation (sham)
  • Effekten av ryggkirurgi vid Parkinsons sjukdom och kirurgi vid metastaser i kotpelaren.

Genetiska studier och studier av genexpression

ScoliGeneS är en skandinavisk studie som undersöker genvariation, genuttryck och proteinuttryck vid idiopatisk och kongenital skolios och leds från ryggsektionen vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet. Förekomst av inflammationsmarkörer vid lumbal spinal stenos studeras inom ramen för Uppsten-studien.Vi deltar också i en studie som undersöker förekomst av bakterier i diskar, där vi bidrar med kontrollmaterial. 

Observationsstudier

Förutom ett flertal registerstudier som beskrivits ovan undersöks inom ramen för ScoliGeneS också livskvaliteten, lungfunktion och ryggradens utseende och funktion många år efter behandling eller observation av idiopatisk skolios.

Vi som forskar 

Seniora forskare i gruppen är Paul Gerdhem, Anna MacDowall, Nikos Schizas, Christian Carrwik, Bengt Sandén, Pavlos Vlachogiannis, Katrin Ivars, Thomas Carlsson och Karl Michaëlsson.