Cytologi
Cytologi är en typ av diagnostik där man bedömer enskilda celler, till skillnad från patologi, där hela vävnadsprover analyseras. Frågeställningarna är ofta tumörer och tumörliknande sjukdomar men även diverse infektioner och inflammationer.
Det finns två typer av cytologiska prover; exfoliativ cytologi samt punktionscytologi.
- Vid exfoliativ cytologi samlar man in celler som har lossnat från en slemhinneyta. Det kan till exempel vara celler från urinblåsa, lungsäck och livmoderhals (cervix).
- Vid punktionscytologi erhålls celler från ett område genom att man sticker med en tunn nål och suger ut celler från området. Det kan till exempel vara från sköldkörtel, lymfkörtel och tumörförändringar. Klinisk patologi tar emot prover från vården men tar även prover själv vid sin egen punktionscytologiska mottagning.
En stor del av verksamheten på cytologen utgörs av de gynekologiska cellprovskontrollerna. Dessa utförs för att förebygga livmoderhalscancer genom att hitta cellförändringar i ett tidigt skede.
Vid avvikande fynd i det cytologiska provet kompletteras diagnostiken eventuellt med ytterligare analyser. På det cytologiska materialet kan man göra immuncytokemi (analys med antikroppar), flödescytometri (analys vid misstanke om lymfom eller leukemi) och molekylärpatologiska analyser (analyser på gen-nivå). Ibland behöver man komplettera provtagningen med ett histopatologiskt prov, dvs en vävnadsbiopsi.
Var god se även Processer - Cytodiagnostiskt laboratorium
Formella samarbeten
Styrgrupp för gynekologisk hälsokontroll
Multidisciplinära ronder