PET/DT hjärna med spårämnet 11C-Metionin (MET)
PET, positronemissionstomografi, är en diagnostisk metod som används för att undersöka fysiologiska processer i kroppens olika organ, bedöma sjukdomstillstånd eller följa effekterna av en behandling. DT, datortomografi, är samma som skiktröntgen och används för att undersöka anatomiska förändringar i kroppen. I kameran som används vid denna undersökning är PET och DT ihopsatta i samma enhet.
Förberedelser
Du ska vara fastande 4 timmar före undersökningen. Det går dock bra att dricka vatten och du får ta dina mediciner om inte läkaren har sagt annat.
Vad visar PET/DT hjärna med spårämnet 11C-Metionin (MET)?
11C Metionin är en aminosyra som används som byggsten för proteinsyntes i kroppen. Tumörvävnad har en ökad proteinsyntes jämfört med frisk hjärnvävnad, vilket leder till ett ökat upptag av 11C metionin. Med PET/DT-kameran kan upptaget av 11C-metionin avbildas och hjälpa till att påvisa eller utesluta förekomst av tumörvävnad i hjärnan.
Hur går undersökningen till?
Vi börjar med att sätta en nål (infart) i ett blodkärl. Därefter injiceras spårämnet och bildtagning startar 15 minuter efter injektion.
Vid undersökningen får du ligga på en brits med huvudet fixerat och åka in i kameran. Du ska ligga stilla under hela bildtagningen som tar cirka 10–15 minuter. När undersökningen är klar tas infarten bort och du får gå hem.
OBS! Spårämnet som du får i samband med undersökningen ger även stråldos till personer på nära avstånd. Som en försiktighetsåtgärd ber vi dig undvika att ta med barn eller gravida kvinnor som följeslagare.